code is poetry wordpress tablet ilustration

Što je WordPress i zašto ga koristimo?

WordPress je platforma za izradu CMS (Content Management System) web stranica koja postupno postaje sve dominantnija.
Gotovo svaka treća web stranica danas je izrađena na toj platformi (otprilike 80 milijuna).
Tako velik broj korisnika dokazuje da je WordPress platforma koja je pouzdana i sigurna, posebice kada uzmemo u obzir činjenicu da je većina web stranica poznatih svjetskih brendova izrađena upravo na njoj – Coca Cola, Adidas, Swatch,CNN, BMW – da imenujemo samo neke.

PREDNOSTI KORIŠTENJA

Za početak, u prilog mu ide činjenica da je krajnje jednostavan za korištenje. Možete ga koristiti na vlastitoj domeni, a možete koristiti WordPressovu pa tamo smjestiti svoj blog. Postoji i cijeli niz nadogradnji uključujući i onu koja vam nudi teme za vašu stranicu. U velikom broju ponuđenih tema odaberite onu čiji vam dizajn i opcije najbolje odgovaraju, a zatim ih pomoću različitih page buildera prilagodite svojim potrebama i učinite originalnim. Što god da odlučite, zbog činjenice da za Word Press postoji preko 30 000 plug-inova, odnosno dodataka, svaki problem s kojim biste se mogli susresti, već ima rješenje u obliku jednog od njih. Broj plug-inova i dalje konstantno raste kako se nailazi na nova rješenja i nove probleme.

Kod WordPressa je sjajna i činjenica da se njime mogu služiti svi koji znaju osnove rada u Microsoft Officeu. Internet vam nudi odgovore na gotovo sve, no želite li ipak profesionalniji izgled s točno određenim elementima koje želite imati na vašoj web stranici da biste se istakli u odnosu na konkurenciju, trebat ćete pomoć profesionalca.

Osim što je user friendly, WordPress je i SEO friendly što znači da ćete pomoću njega vrlo jednostavno rješavati sve  potrebno za dobru optimizaciju za tražilice. Jednako tako, u WordPressu mogu raditi svi vaši djelatnici. Jednostavno im otvorite korisnički profil unutar administracije i oni tada mogu sudjelovati u kreiranju sadržaja na webu, dodavati stranice i novosti, objavljivati sadržaj ili ga samo producirati.

WordPress je open source software, odnosno software čiji je kod dostupan svim korisnicima koji ga onda mogu prepravljati, mijenjati i poboljšavati. To znači da uz WordPress web stranicu niste vezani isključivo uz jednog developera. Sami možete unositi izmjene, ali i angažirati posve novu tvrtku koja bez problema samo može nastaviti tamo gdje ste stali.

Jedan od sjajnih plug-inova za WordPress je svakako WooCommerce. To je plug-in pomoću kojega od svoje stranice možete napraviti odličan web shop. Najkorisnija je stvar kod WooCoomerca činjenica da je pogodan za ljude koji nemaju veliko iskustvo s web trgovinom jer se ne moraju zamarati tehničkom stranom cijele priče. Nudi bezbroj opcija za e-commerce pa tako i onu u kojoj ne morate imati zasebni web shop nego ga jednostavno možete integrirati u svoj postojeći web sajt ili blog.

Iako gore navedeni atributi lakoće upravljanja i user friendly izgleda mogu zavarati, ne dajte se smesti: WooCommerce je ozbiljno rješenje za online kupovinu sa nizom pogodnosti poput pregleda prošlih i otvorenih narudžbi, statusa isporuke, ostvarivanja popusta, unosa kodova  i ostalih tehničkih aspekata vezanih uz prodaju preko web trgovine.

Iako izvorno zamišljen kao sustav za blogove, WordPress je zahvaljujući jednostavnosti korištenja i brojnim mogućnostima proširenja posve potukao konkurenciju poput Joomla ili Drupal  i danas je apsolutni lider CMS-a. Želite otvoriti web stranicu ili pak redizajnirati postojeću? Preporučamo vam WordPress. Ako vam treba pomoć ili savjet, svakako nas kontaktirajte.

Leave a Comment