apple imac stock photo

Dupliciranje sadržaja

Dupliciranje sadržaja Googleu uzrokuje velike probleme, a vas bi moglo koštati dobre pozicije na SERP-u. Ako se sličan sadržaj prikazuje na dva ili više URL-ova na webu, Google ne zna koji od njih treba pokazati prilikom pretraživanja. Više linkanja znači veći problem. Stoga treba paziti da se sadržaj ne duplicira.

Zašto je sadržaj dupliciran

Nekoliko je tehničkih razloga zašto se to događa. Developeri ne razmišljaju na isti način kao tražilice pa im lako promakne činjenica da se isti sadržaj nalazi na dva mjesta. Ako uđete u kuću kroz ulazna vrata, morate proći kroz hodnik da biste došli do frižidera koji se nalazi u kuhinji. Ako uđete kroz balkon, prvo ćete proći kroz spavaću sobu, zatim kroz hodnik pa tek onda stići u kuhinju. Frižider je u oba slučaja na istom mjestu. Za razliku od developera (koji to razumije), tražilica zbog različitih mogućnosti dolaska do njega, misli da je frižider na dva različita mjesta.

Kupcima u nekim slučajevima morate dodijeliti sesije i “session ID”. To je povijest njihove interakcije s vašom stranicom. Bilježe, primjerice, dodavanje stvari u košaricu prilikom web kupovine. Zahvaljujući “session ID-u”, oni se mogu vratiti na vašu stranicu, a stvari koje su stavili u web košaricu će i dalje biti tamo. Teško je riješiti takve stvari kolačićima, a “session ID” najčešće postane dio URL-a. Na taj se način tražilica također zbuni.

Uz parametre za tracking doznajete kojim je putem netko došao do vašega sadržaja dok zbunjena tražilica ne zaključi da je URL samo informacija koja je potrebna vama, a ne oznaka drugoga mjesta.

Drugi je problem standard većine CMS – ova koji ne generira čist i razumljiv URL. U takvim biste ga slučajevima trebali ručno popraviti.

Treći je problem krađa sadržaja. Riječ je o tome da ljudi kopiraju vaš tekst ili dio teksta umjesto da postave link do vaše web stranice. Takvi si lopovi zapravo rade medvjeđu uslugu zbunjujući Google jer se isti tekst u tim slučajevima doista nalazi na dva različita mjesta.

Ako imate opciju komentiranja sadržaja, morate imati na umu da će vam se za svaku novu stranicu komentara generirati novi URL. Jednako je i s verzijama stranica za ispis. Google ne razumije da je u pitanju ista stranica lišena suvišnoga sadržaja da bi bila pogodna za ispis. Na koncu valja spomenuti i “www. ili ne” problem, iako su tražilice sve pametnije u njegovom rješavanju. Ponekad ipak dogodi da dvije opcije pristupa istoj stranici (s ili bez prefiksa), protumače kao dupliciranje sadržaja.

Zaključujemo da je najveći problem s dupliciranjem sadržaja to što različiti URL-ovi vode do istoga mjesta. Taj se problem može i mora riješiti ako želite da vam SEO bude besprijekoran. Za određeno mjesto trebate imati samo jedan URL. To je kanonski url. On služi tome da tražilici kažete da je frižider u kuhinji bez obzira na to kojim ste putem došli do njega.

Leave a Comment