stock photo man using tablet

Facebook i Instagram za mala poduzeća: razlike u strategiji

Društveni su mediji zadnjih godina preuzeli glavnu riječ u marketingu. Koristi ih 69% svjetske populacije. Možete sami održavati svoje profile i voditi kampanje, a možete posao prepustiti stručnjacima. Što god da odaberete, važno je razumjeti svoju publiku i njihovo ponašanje na pojedinim platformama. Tako ćete pametnije organizirati vrijeme i ulaganja.

U zadnjih 13 godina Facebook funkcionira kao vodeća društvena mreža. Instagram su kupili 2012. Instagramu je popularnost u porastu jednim dijelom zbog lakoće distribuiranja sadržaja i povezivanja plaćenih oglasa na dvjema platformama.

FACEBOOK

Možda je Facebook već sada vaš glavni marketinški kanal zbog širokoga demografskog dosega i mogućnosti dijeljenja različitih sadržaja (fotografija, poruka, videa) na različitim uređajima (desktop, mobitel, tablet).

Podjednako ga koriste žene i muškarci, a ponekad ga se povezuje sa starijom publikom. Treba ipak imati na umu da to nije posve točno i sadržaj kreirati dinamično kombinirajući slike, video, tekst i CTA.

INSTAGRAM

Facebook je kupio Instagram 2012., a Instagram je nakon toga zadržao većinu svojih izvornih funkcija. Na obje mreže možete dijeliti fotografije, video, poruke, ali su na Instagramu slike na prvom mjestu. Možete ih nadopunjavati filterima, hashtagovima i oznakama lokacije. Možete kreirati svoje hashtagove vezane uz događaje i aktivnosti da biste privukli pozornost.

Od prosinca 2017., korisnici mogu slijediti hashtagove, a oni trebaju biti relevantni, odražavati vaš stil, identitet vašega brenda i biti usmjereni na porast broja pratitelja. Najnovija značajka Instagrama – stories – podsjeća na Snapchat, a popularnost joj je u stalnom porastu.

Instagram je u dobroj mjeri usmjeren na korištenje u hodu, uz pametni telefon i zato je privlačan mlađoj publici. Oko 60% korisnika te društvene mreže spada u dobnu skupinu 18-29, a korisnici su u većoj mjeri žene.

Na skupinu 30 – 49 otpada oko 30% korisnika.

Ako, primjerice, vodite agenciju za nekretnine, vjerojatno ćete često dijeliti postove kojima je tema uređenje interijera. Ako neka poznata ili utjecajna osoba kupi nekretninu zahvaljujući vama, zabilježite to i podijelite (uz dopuštenje) sa svojim pratiteljima. Konzistentan pristup gradnji vizualne pojavnosti brenda uz neizostavnu dozu maštovitosti siguran je put do porasta broja pratitelja.

Da sažmemo – što je dobar sadržaj za Instagram?:

  • Kvalitetan vizualni sadržaj
  • Brendiranje hashtaga
  • Korištenje više od jednoga hashtaga

(do 10 je preporučljivo, iako neki korisnici postavljaju i puno više uz jedan post)

  • Vizuali uz logo vaše kompanije i kontakt informacije
  • Personaliziran sadržaj: priča o timu zaposlenika ili iskustva suradnje s klijentima mogu biti ukomponirani u fotografije ili video

KOJA JE PLATFORMA DOBAR IZBOR ZA VAS?

Ako vodite malu firmu, morate biti oprezni s budžetom. Kako usmjeriti ulaganja tako da dobijete maksimum učinka na obje platforme? Niz je odluka koje morate donijeti prije nego što budete znali na čemu ćete ozbiljnije raditi. Facebook i Instagram su različiti. Imaju dodirnih točaka, a jednako tako imaju i mana i prednosti kad su u pitanju marketinške svrhe. Ostaje pitanje: “Hoćete li raditi zasebnu strategiju za svaku društvenu mrežu ili ćete ih povezati?”.

Facebook je namijenjen umrežavanju, a okvirno smo zaključili da je bliži starijoj publici. Jednako tako podržava mogućnost dijeljenja različitih medijskih sadržaja. Instagram je prije svega usmjeren na vizualni dojam, instant povezivanje i brze reakcije.

Strateški govoreći, neke se komponente poslovanja na te dvije mreže preklapaju. Trebali biste postaviti konkretne ciljeve i odgovoriti na temeljna pitanja o tome što želite postići.

Na Facebooku, u analitičkim alatima, možete detaljno proučiti demografiju svoje publike. Na Instagramu se morate prebaciti na korištenje poslovnoga računa da biste imali pristup takvoj analitici. Zbog toga je korisno aktivirati poslovni račun. Tako ćete dobiti jedinstven uvid u publiku i s time uskladiti svoju strategiju. S poslovnim računom na Instagramu i poslovnom stranicom na Facebooku, postavljate oglase na obje mreže. Najvažnija su razlike u vrsti postova i ciljanoj publici. Na Instagram možete postavljati oglase kroz Power Editor ili kroz Business/Ads manager na Facebooku (za to vam ne treba Instagram račun).

Kad odlučujete u koju ćete platformu uložiti više (vremena i novca), sljedeći je odlučujući faktor publika: dobne skupine i prihodi. Kad istražite demograviju, morate odrediti tko vam je ciljana publika. Ako prodajete putovanja, kozmetičke proizvode ili nešto vezano uz modu, Instagram je izvrsna platforma za povezivanje tih sadržaja sa zahtjevima tržišta.

S Facebookom je drukčije. Kategorizacija je slična, ali za uspjeh je potrebno detaljnije razraditi strategiju. Ako želite širiti ciljanu publiku, to podrazumijeva planiranje kampanja na duže staze.

 ZAKLJUČAK

Odluke o ulaganju u marketing i odabiru platforme koja će biti okosnica vaše komunikacije s tržištem ovise o tome kojim se poslom bavite, što želite postići i u kojim vremenskim okvirima.

Čime se bavite? Jeste li već izradili vizuale koji bi mogli privući pratitelje? Ako vam je identitet brenda (ili industrija u kojoj djelujete) pogodna za izradu dobrih vizuala, usmjerite se na Instagram. Malim poduzećima koja mogu proizvesti taj tip sadržaja, biti u trendu i privlačiti mlađu publiku, isplati se ulagati u Instagram. Ako vam posao ne odgovara tim okvirima, nemojte trošiti vrijeme i novac na tu platformu.

Ako vam je strategija drukčija i ako vam je stalo do raznolikosti sadržaja (slike, tekst, statusi, oglasi), Facebook je pravi izbor za vas. Na toj se platformi možete izražavati kroz različite medije i to je vjerojatno jedna od njegovih ključnih prednosti. Razlika između Facebooka i Instagrama je i u tome što se Facebooku češće pristupa s desktopa, a Instagramu s telefona, a to ponekad može biti među odlučujućim faktorima. Ako vam je teško kreativno prikazati svoj posao kroz vizualni sadržaj, možda je se bolje usmjeriti na blog i Facebook i prikazati se tamo kao stručnjak u svojoj domeni da biste pridobili publiku koja će dugoročno ostati s vama.

Ako se pozabavite demografskim pokazateljima na objema platformama i detaljno ih analizirate, možete započeti s oblikovanjem marketinškog plana. Trebate razmotriti kratkoročne i dugoročne ciljeve. Instagram više odgovara proizvodima koji se kupuju impulzivno. Potencijalni kupac slijedi link iz oglasa i odmah kupuje proizvod. To je moguće i s Facebookom, ali je Facebook bolji za dugoročno planiranje i pridobivanje pratitelja koji će se s vremenom pretvoriti u kupce.

Važno je zapamtiti da se na Facebooku i Instagramu razlikuje publika, a zatim uskladiti potrebe posla i ciljanu publiku s oglašavanjem na svakoj od dvije platforme.

Leave a Comment